Rada Miejska zajmie stanowisko ws. 5G i szczepień przeciwko COVID-19 | TuKostrzyn.pl
TuKostrzyn.pl

x
Rada Miejska zajmie stanowisko ws. 5G i szczepień przeciwko COVID-19 Rada Miejska zajmie stanowisko ws. 5G i szczepień przeciwko COVID-19
Fot. ArtisticOperations | Źródło: Pixabay.com

Rada Miejska zajmie stanowisko ws. 5G i szczepień przeciwko COVID-19

Samorząd 26 stycznia 2021 | 23:32  Michał 392 3

Stosowna Komisja wydała już swoje jednogłośne rekomendacje. Radni są sceptyczni wobec 5G, ale ufają w bezpieczeństwo szczepień. Rada Miejska zajmie stanowisko ws. 5G i szczepień przeciwko COVID-19

12 stycznia obradowała Komisja Skarg, Wniosków i Petycji kostrzyńskiej Rady Miejskiej. Jej członkowie dyskutowali na temat trzech petycji, które w zeszłym roku wpłynęły do lokalnego magistratu.

Pierwsza dotycząca zagrożenia związanego z technologią 5G została przez Komisję uznana za zasługującą na częściowe uwzględnienie.

Komisja zgodziła się z wnioskiem zawartym w petycji odnośnie podjęcia przez Radę Miejską Gminy Kostrzyn apelu w sprawie podjęcia działań legislacyjnych zmierzających do wprowadzenia obowiązku bieżącego badania wpływu technologii 5G na zdrowie mieszkańców oraz wdrożenia właściwego systemu monitoringu natężenia pola elektromagnetycznego w środowisku, tym bardziej, że raport WHO w tej sprawie będzie opracowany do 2022 roku.

– czytamy w stanowisku Komisji.

Autorem petycji, która wpłynęła do Urzędu w październiku minionego roku, jest Krzysztof Kukliński – aktywny propagator tradycyjnej medycyny oraz działacz sprzeciwiający się budowie słupów energetycznych i masztów telefonii komórkowej.

Pozostałe dwie petycje – identycznej treści – wpłynęły w grudniu. Ich autorzy wzywali kostrzyńską Radę Miejską do wywierania nacisku na Rząd RP, by ten uzyskał pisemne gwarancje od producentów szczepionek przeciwko COVID-19, że wezmą pełną odpowiedzialność za potencjalne powikłania związane z użyciem ich preparatów.

Komisja postanowiła uznać petycję za niezasługującą na uwzględnienie.

Rada Miejska Gminy Kostrzyn nie jest organem właściwym do decydowania o szczepieniach przeciw COVID-19, lecz Komisja Europejska, która podjęła decyzję o dopuszczeniu szczepionek do obrotu, a tym samym stosowania na terenie państw członków Unii Europejskiej.

– czytamy w stanowisku Komisji, która wymienia szereg korzyści wynikających z programu szczepień, którego organizacja zakłada należytą troskę o wysoką efektywność oraz bezpieczeństwo Polaków.

Rekomendacje Komisji były jednogłośne. W jej skład wchodzą: Beata Jankowiak (przewodnicząca), Szymon Frąckowiak, Piotr Kotarski i Ryszard Kubiak.

Obydwie sprawy wymagają ostatecznego przegłosowania podczas najbliższej Sesji Rady Miejskiej.

Co o tym myślisz?

Dodając komentarz akceptujesz Regulamin.

• Anna

10:41 | 27 stycznia 2021 #1 Redakcja

Pan Kukliński taką “petycję” rozesłał do ogromnej ilości gmin. I nasza gmina jako nieliczna przyjęła takie stanowisko, zapisując się do górna wyznawców płaskoziemia. Ale czy komisja o takim składzie mogła mieć inne poglądy?

• Anonim

7:38 | 27 stycznia 2021 #2 Redakcja

Dodatkowo, rada miejska nie jest właściwym organem do decydowania o podejmowaniu działań w sprawie 5g, tak samo jak covid. A jednak w sprawie 5g 4 radnych chce podejmować apel, a w sprawie covid już nie. Niespójne te decyzje….

• Anonim

7:35 | 27 stycznia 2021 #3 Redakcja

Ciekaw jestem, analiza jakich danych naukowych i inżynierskich doprowadziła do podjęcia tak światłej decyzji przez tych państwa? Czy jest dostępny protokół z przebiegu dyskusji?

Przedwojenny Pavarotti z wizytą w Iwnie
27 stycznia 1932r. iwieński majątek Mielżyńskich odwiedził Jan Kiepura - światowa gwiazda przedwojennej opery i filmu.